19 sep 2018

1.225 uur werken voor de zaak in een kalenderjaar levert zelfstandigenaftrek (€ 7.280,-) op. Dat moet u echter wel aannemelijk kunnen maken. Hoe doet u dat?

Urencriterium

U voldoet aan het fiscale urencriterium als u aan twee voorwaarden voldoet. De eerste is dat u minstens 1.225 uur besteedt aan werkzaamheden voor uw onderneming. Deze voorwaarde kan een probleem worden als de ondernemer ook in dienstbetrekking werkt.

Let op: U moet ook nog meer dan de helft van uw totale arbeidstijd aan werkzaamheden voor uw onderneming besteden. Deze voorwaarde kan een probleem worden als u naast uw bedrijf ook nog in dienstbetrekking werkt.
Tip:Deze voorwaarde geldt niet zolang u nog een startende ondernemer bent (in uw eerste drie jaar).

Aannemelijk maken

Een ondernemer met een fulltimebaan besteedt 2.080 uur aan werkzaamheden voor zijn dienstbetrekking. Om aan het grotendeelscriterium te voldoen, moet hij dus minstens 2.081 uur aan zijn onderneming besteden. Zijn totale arbeidstijd zou dan 4.161 uur zijn, waarvan de ondernemer meer dan de helft aan zijn onderneming zou hebben besteed. De Belastingdienst controleert hierop en kan u dus vragen om uw uren aannemelijk te maken. Dan kan een urenadministratie goede diensten bewijzen.

Wat speelde er?

Karin dreef vanaf 1 april 2008 een cateringservice. De omzet was in 2009 € 4.600,- en haar winst € 1.374,-. De fiscus weigerde in 2009 de zelfstandigen- enstartersaftrek en de MKB-winstvrijstelling omdat Karin niet voldeed aan het urencriterium. De Rechtbank Den Haag, 05.01.2018 (RBDHA:2017:11963) , was het met de Belastingdienst eens. Het achteraf opgestelde urenoverzicht met 1.490 uur, was te globaal, onvoldoende gespecificeerd en bij afwezigheid van een administratie onvoldoende verifieerbaar. Dat de administratie door waterschade deels verloren was gegaan en deels in het buitenland was opgeslagen, kwam voor rekening van Karin. Moraal van dit verhaal: met een dagelijkse urenregistratie staat u ijzersterk.

Heeft u vragen over het urencriterium voor zelfstandigenaftrek, of over het bijhouden van een urenregistratie? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!
Bron: Tips & Advies